Aloite Eduskunnalle |
Written by Minna PE Näkkäläjärvi |
Thursday, 07 June 2012 06:25 |
Inarissa 22.05.2012
Suomen porosaamelaiset ry:n hallitus on kokouksessaan käsitellyt Suomen petotilannetta poronhoidon kannalta ja toteaa, että tilanne on kestämätön. Saamelaisalueeella ja koko poronhoitoalueella petojen määrä on kasvanut jo yli sietorajan, poronhoito ei kestä tätä petomäärää. Jyrki Kataisen hallitusohjelman mukaan ”Suurpetokannat on varmistettava kestävälle tasolle ihmisten ja tuotantoeläinten turvallisuustarpeet sekä luonnon monimuotoisuus huomioon ottaen. Porotalouden kehittämistä vahvistetaan ja vahinkokorvausjärjestelmää joustavoitetaan.”
Suomen porosaamelaiset ry toteaa, että poro on poroelinkeinonharjoittajan tuotantoeläin, jonka turvallisuustarpeita ei ole huomioitu Suomen petopolitiikassa eikä petovahinkojen korvausten leikkaaminen ei ole joustavaa vahinkojen korvausta. Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti 20.4.2012, että vuoden 2011 suurpetovahinkoja ei voida maksaa täysimääräisenä. Tiedotteen mukaan suurpetojen viime vuonna aiheuttamien vahinkojen korvauksia joudutaan leikkaamaan 23 %.
Perovahinkojen korvausten leikkaaminen aihettaa poroelinkeinonharjoittajille kestämättömän tilaneen. Petomäärien lisääntymisen vuoksi poronelinkeinonharjoittajat menettävät yhä enemmän poroja petojen suihin ja lisäksi kasvaneet petomäärät aiheuttavat kulujen lisääntymistä porojen suojelemisen sekä pedontappamien porojen etsimisen vuoksi.
Kasvaneet petomäärät heikentävät poronhoidon taloudellista kannattavuutta, koska pedot tappavat ja syövät poroja niin paljon , että teurasporojen määrä laskee niin alas, ettei edes poronhoidon kuluja voida maksaa teurastuloilla. Kaikki tämä tarkoittaa sitä, että poroelinkeinonharjoittajalla ei ole mahdollisuutta suunnitella kestävästi tulevaisuuttaan, koska on niin monia epävarmuustekijöitä, mm. teurassuunnitelmat eivät toteudu, koska syksyllä teurastus aikana ei olekaan odotettua määrää poroja mitä myydä. On todettava, että kaikkia petojen tappamia poroja ei suinkaan löydetä ja ne jäävät omistajan vahingoksi.
Yhä kasvaneet petovahingot heikentävät paitsi perheen taloudellista toimeentuloa ne myös vaikuttavat perheen jäsenten kokonaisvaltaiseen toiminkykykyyn. Jatkuva elinkeinopohjan mureneminen, suuren petomäärän aiheuttama toivottomuus ja poronhoidon kulujen kasvaminen vaikuttavat perheen arkipäivässä mm. negatiivisena tulevaisuuden näkymänä. Kataisen hallitusohjelman mukaan “ Jokainen ansaitsee reilun alun ja aidot tasaveroiset mahdollisuudet elämälleen. Yhteiskunnan vastuun rinnalla on yhteisön vastuu. Ihmisten omaa vastuuta itsestään, perheistään ja yhteisöistään tuetaan.
Poroelinkeinonharjoittajat kantavat vastuunsa elämästään, elinkeinostaan ja yhteisöstään, mutta he ovat voimattomia elinkeinonsa ja toimeentulonsa puolustamisessa petoja vastaan. Poroelinkeinonharjoittajat odottavat Suomen Eduskunnalta ja hallitukselta sekä täysimääräisiä korvauksia petojen tekemistä vahingoista että kiireellisesti toimenpiteitä petokannan vähentämiseksi. Petojen ruokkiminen poroilla, yksityisen ihmisen toimeentulon lähteellä, on kestämätöntä elinkeinon ja ihmisten toimeentulon heikkenemisen vuoksi. Ja nämä vaikuttavat poroihmisten fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen terveyteen ja koko elinkeinon tulevaisuuteen.
Petojen aiheuttamien vahinkojen korvaaminen perustuu todettuihin vahinkoihin, mutta on huomioitava, että kaikkia menetettyjä poroja ei löydetä ja pedoista aiheutuu poronomistajalle hyvin paljon kuluja sekä petovahinkojen etsimisestä mutta myös pedoista aiheutuvien vahinkojen ehkäisemisestä. Poroja on paimennettava päivittäin ja laajoissa paliskunnissa, joissa harjoitetaan vapaasti laiduntavaa poronhoitoa, kulut syntyvät sekä polttoainekuluista myös työvälineiden kulumisesta ja työvälineiden kunnossapidosta sekä muista kuluista, joita syntyy päivittäisistä työskentelymatkoista.
MMM:n antamassa tiedotteessa mainitaan, että vuonna 2011 suurpetojen tappamien porojen määrä pysyi kuitenkin lähes ennallaan. Vuonna 2012 alkuvuonna on jo nähtävissä että petomäärät ovat voimakkaasti lisääntyneet, koska suurpetojen tappamia poroja on löytynyt jo alkuvuoden ainakin huomattavasti enemmän verrattuna aiempaan vuoteen.
Suomen porosaamelaiset ry;n esitys
Suomen porosaamelaiset ry, jonka kaikki toimijat työskentelevät päivittäin poronhoidon parissa, toivoo, että Suomen eduskunta ryhtyy
Pekka Aikio Per Oula Juuso puheenjohtaja varapuheenohtaja
yhteystiedot: yhteystiedot: +358400 272 815 +358400 295 582 email: siikapekka(at)gmail.com email:per-o(at)suomi24.fi Related Articles/Posts |