wrh_left_button menu_ealat birgen
"Hele" verden til Kautokeino
Friday, 21 November 2008 09:27
AddThis Social Bookmark Button

liv_inger_somby_gal_195896iALT ER FULLBOOKET: Seniorrådgiver Liv Inger Somby i urfolksorganisasjonen Gáldu er klar til å ta i mot folk fra hele verden. Arktisk Råd fyller hele Kautokeino fra i kveld når delegasjoner fra hele verden kommer til hjertet av sameland. Hovedtemaene for konferansen er klimaendringene, energi, olje og gassaktiviteter.

Iskaldt. Mørketid. Nordlys. Det er hva delegasjonene til Arktisk Råds møte i Kautokeino får stifte bekjentskap med.

Hovedtemaene for konferansen er klimaendringene, energi, olje og gassaktiviteter, forholdene i havområdene med transport og forvaltning og det biologiske mangfold knyttet til menneskelig og sosial dimensjon.

Kina og Korea

Seniorrådgiver Liv Inger Somby ved urfolkssenteret Gáldu regner med lange dager resten av uka, for når møtene starter i morgen er det høyere embetsmenn på plass til Arktisk Råds møte fra hele verden. For første gang deltar både Kina og Korea under møtene og hotellkapasiteten i Kautokeino er 100 prosent sprengt.

Islendinger i lavvu

– Et par av delegasjonene som har meldt sin ankomst i siste liten, skal bo i Finland på ett av hotellene i Hætta – og den islandske delegasjonen har sagt at de kan bo i lavvu, så det har vi gjort klart for, sier Somby.

For Kautokeino og for urfolk i verden er det en stor ære å være vertskap for denne konferansen. Mer enn 200 gjester kommer til Kautokeino og land som USA, Canada, Russland, Spania, Italia, Polen, Kina, Sør Korea, Island, Norge, Sverige, Finland og Danmark inkludert Grønland og Færøyene, møtes på Finnmarksvidda, forteller Somby.

Urfolk

Arktisk Råd inkluderer urfolk fra hele det sirkumpolare området. I tillegg til statenes høyere embetsmenn og ambassadører med ansvar for arktiske spørsmål er det også urfolksrepresentanter til stede.

De representerer organisasjonene Samerådet, Aleut International Association, Arctic Athabaskan Council, Gwich'in Council International, Inuit Circumpolar Conference og Raipon. Sistnevnte en paraplyorganisasjon for russiske urfolk i nordområdene.

 

Source - Altaposten

Av Magne Kveseth

ICR Activities, SAO Meeting, arctic council, kautokeino
 
arctic universi ipy_logo_index norden research_council eni