wrh_left_button menu_ealat birgen
Gavmild fyrste i sameland Gir 890.000 kroner til reingjeteprosjekt.
Written by NTB   
Thursday, 29 March 2012 03:01
AddThis Social Bookmark Button
ax_albert_jmt

Urfolkenes skjebne er tett knyttet opp til vår alles framtid, mener Monacos fyrst Albert. Sammen må vi bekjempe klimaendringene som truer urfolkenes levevis, mener han.

– Barack Obama har sagt: «Vi kommer fra mange steder, vi deler den samme framtida.» Vi står overfor mange utfordringer, derfor trenger vi solidaritet. Mellom folk og mellom generasjoner. Det er en felles skjebne som har brakt oss hit i dag, sa fyrsten.

Om den bilinteresserte og rike regenten kan stå som et forbilde i miljøkampen, er omdiskutert. Hans valg av hybridbil under bryllupet sist sommer da han ble viet til svømmedronningen Charlene fra Sør-Afrika, er neppe nok. Men fyrst Albert ble takket av arrangørene av den internasjonale konferansen for urfolk-TV som åpnet tirsdag i Kautokeino. Det er tiende gang han besøker områder på disse breddegrader, og tre-fire ganger har han besøkt de samiske områdene.

40 land

I sitt innlegg fortalte fyrsten TV-folk fra hele verden om sitt engasjement, som blant annet kanaliseres gjennom et eget fond.

– 100.000 euro (890.000 kroner) er tildelt et prosjekt for reingjetere fra hele det sirkumpolare området. Det vil vi fortsette å støtte. Dessuten har vi bidratt til miljøprosjekter i 40 land i løpet av de sju årene fondet har eksistert. Men vi prøver også å bidra på andre måter, gjennom samarbeid og engasjement på det menneskelige plan, sier fyrsten til NTB.

Fyrst Albert viser til forskere over hele verden som enes om at klimaendringene nå er et faktum, endringer som blir spesielt tydelig i arktiske og antarktiske strøk. Både temperaturendringer, nedbørsmengder og snøforhold spiller inn.

– Da Charlene og jeg besøkte reinfamilien på vidda og overnattet i lavvoen der, fikk vi innblikk i hvordan dette virker helt konkret. Alle her forteller om tidlige vårer, lite snø og varme somrer. Dette er noe som skjer over alt i verden, men som merkes ekstra tydelig her, sier han.

Vil lære mer

Derfor er prosjektet med de unge reingjeterne ekstra viktig, fordi de unge må møte problemene på en annen måte enn tidligere generasjoner. Ifølge det internasjonale reindriftssenteret i Kautokeino er det tre forutsetninger som er spesielt viktige for reinfamiliene: at de kan påvirke sin egen skjebne, ta vare på sin kulturelle identitet og ha mulighet til å leve nær naturen og kunne bruke av den til sitt livsopphold.

Det å få mer kunnskap om situasjonen er viktig for å kunne bidra, derfor kommer han gjerne tilbake. Fyrsteparet nøt å bare kunne rusle rundt og være i naturen. Charlene er enig i alt den relativt nybakte ektemannen sier.

– Det har vært en vidunderlig opplevelse. Vi kommer gjerne tilbake for å oppleve mer av det samme, absolutt! smiler hun til NRK.

– Jo, hun så ut til å like seg i lavvo, kunne en fornøyd Albert konstatere, før de to vendte nesa sørover igjen mot miniputtlandet Monaco via Hetta i Nord-Finland. (©NTB)

Anders Oskal, ICR Activities, Prince Albert, WRH Activities
 
arctic universi ipy_logo_index norden research_council eni