wrh_left_button menu_ealat birgen
Nygift fyrstepar i lavvo på Finnmarksvidda
Written by Aftenposten   
Tuesday, 20 March 2012 20:39
AddThis Social Bookmark Button
albertDet nygifte fyrsteparet i Monaco skal bo i lavvo og lære å kaste lasso når de til helgen kommer til Kautokeino.

Fyrst Albert II av Monaco og fyrstinne Charlene har ønsket å lære mer om reindrift, og om det spesielle livet reindriftssamer lever i nord. Fyrsten har i mange år hatt gode venner blant reindriftsamene, og samer frå Finnmark og Troms har besøkt ham i Monaco.

Ifjor skulle Albert II til Kautokeino og Nord-Finland, men måtte avlyse besøket i siste liten siden en tante døde. Nå skulle fyrsten gjennomføre turen. Siden sist har han giftet seg og i dag fikk arrangøren beskjed om at han ikke kommer alene.

 

– Vi  har nå mottatt den gledelige melding fra Monaco at også fyrstinne Charlene kommer til Sápmi disse dagen, sier direktør Anders Oskal i Internasjonalt reindriftssenter.

 

Overnatter i lavvo

Oskal har truffet fyrsten ved flere anledninger, og har erfart at fyrst Albert II har stor innsikt i det som skjer i nordområdene. Han er opptatt av konsekvensene ved klimaendringene og vil gjerne lære mer.

Fyrsteparet skal etter planen fly til Hætta i Nord-Finland 25. mars og skal der se på reinkappkjøring. Deretter kommer gjestene til Kautokeino, der de skal overnatte i lavvo, samisk telt, og de skal delta i reingjeting på Finnmarksvidda. Fyrsteparet skal også delta i diskusjoner om klimaendringene med samiske ungdommer, og de skal være med på flere arrangementer i Kautokeino.

Verdensforbundet for Reindriftsfolk, Internasjonalt Reindriftssenter og Kautokeino kommune er vertskap for besøket. De vil også besøke praksisopplæringen ved Samisk Videregående skole og Reindriftskole.

 

Globalt engasjement

Fyrst Albert vil blant annet holde et foredrag om «Tilpasning til klimaendringer og beskyttelse av Arktis». Fyrsten og fyrstinnen har begge et globalt engasjement relatert til klimaendringer og beskyttelse av miljøet for en bærekraftig utvikling, med et fokus på blant annet biodiversitet.

– Det er positivt at verdens statsledere retter sitt fokus mot nordområdene, urfolkssamfunnene og urfolksungdom i nord. At også fyrstinne Charlene kommer til Kautokeino gleder oss stort. Vi ser frem til å vise frem Kautokeino som et levende arktisk urfolkssamfunn, og reindriften som en familiebasert, sirkumpolar og nomadisk urfolksnæring og levevei, sier direktør Anders Oskal ved Internasjonalt reindriftssenter.

 

Source: Aftenposten, Ole Magnus Rapp

Anders Oskal, ICR activities, Prince Albert
 
arctic universi ipy_logo_index norden research_council eni